Om de dampen uit uw grootkeuken af te voeren, heeft u een goed ventilatiesysteem nodig. Moet u veel lucht afzuigen, dan groeit de nood om die te gaan compenseren met verse buitenlucht. Bepaalde dampkappen doen dat zelf, ofwel deels, ofwel nagenoeg volledig. Die lucht wordt dan geheel of voor de helft geconditioneerd. De kappen filteren niet alleen vet maar mogelijk ook geuren. Welke installatie de beste keuze is, verschilt van keuken tot keuken. We leveren dus steeds maatwerk.
De volledige installatie is steeds afgestemd op uw specifieke keuken (de bouw en inrichting ervan, het aantal vierkante meter kookblok, uw kookactiviteit …)
VENTILATIE CRUCIAAL
In elke grootkeuken is een goed ventilatiesysteem cruciaal, om verontreinigde lucht af te zuigen en al dan niet meteen te vervangen door verse lucht. Zo houdt u de arbeidsomstandigheden optimaal en voldoet u aan de normen inzake onder meer ventilatie en brandveiligheid.
KEUZE VOOR COMPENSATIE OF NIET?
Als uw kooklijnen niet al te groot zijn, volstaan mogelijk standaard dampkappen om de verontreinigde lucht af te voeren. Die beschikken dan eventueel over vetfilters met een hoog afscheidingsrendement.
Behoud beperkte onderdruk
Naarmate u meer lucht moet afzuigen, groeit de noodzaak om die te gaan compenseren met verse lucht, zodat de onderdruk niet te groot wordt. Deze toevoer kan via een apart systeem, maar bepaalde dampkappen doen dit ook zelf. De ingeblazen lucht neemt de vetpartikels dan ook makkelijker mee naar de dampkap (inductie-effect). De afgezogen lucht wordt nooit volledig gecompenseerd weliswaar, om een onderdruk van 10% te behouden. Zo vindt er een luchtverplaatsing van buiten naar binnen plaats wanneer de keukendeur geopend wordt, en blijven geurtjes in de keukenruimte.
ONDERHOUD
Dagelijkse schoonmaak
De uitwendige delen van de dampkap en de vetafvoer moeten dagelijks worden schoongemaakt. Ook de filters reinigt u het best elke dag. Ze zijn gemakkelijk uitneembaar en passen in de vaatwasser.
Periodiek onderhoud
Eventueel worden vetten stroomafwaarts deels al automatisch afgebroken. Dan nog is een jaarlijkse complete reiniging door een specialist belangrijk voor de hygiëne, het optimale rendement én de brandveiligheid.
Technische check
Tot slot is er jaarlijks een technisch onderhoud nodig. Alle slijtgevoelige onderdelen worden gecontroleerd en eventueel preventief vervangen. Zo kunt u maximaal op uw ventilatiesysteem rekenen, het hele jaar rond.
DEELSE COMPENSATIE
Sommige dampkappen compenseren de afgezogen lucht deels met onbehandelde buitenlucht, bijvoorbeeld voor 50%. 40% van de afgevoerde lucht moet u dan apart vers aanvoeren.
NAGENOEG VOLLEDIGE COMPENSATIE
Andere modellen compenseren de afgevoerde lucht bijna volledig zelf met buitenlucht. Bij één fabrikant wordt 40 tot 50% van de verse lucht eerst opgewarmd, de rest blaast de kap dan ongeconditioneerd binnen (om energie te besparen). De verwarmde lucht wordt dan mogelijk via roosters boven de dampkap ofin het plafond ingeblazen. Bij andere merken wordt alle buitenlucht geconditioneerd ingeblazen.
Luchtgordijn
De verse lucht, op de vanglucht na (waarover straks meer), wordt deels aan de voorzijde van de dampkap, deels aan de binnenzijde, ingebracht. Vooraan vormt de ingeblazen lucht mogelijk ook een luchtgordijn. Dat houdt de damp onder de kap, waardoor die beter afgezogen wordt.
Vangmethode
Sommige dampkappen gebruiken ook een deel van de verse lucht om de dampen tegen een hoge snelheid richting de filters te blazen.
WAT MET VET EN VOCHT?
Afvoer vet
Het opgevangen vet wordt doorgaans verzameld in een bakje, dat u dan leegmaakt. U kunt het vet ook afvoeren via een kraantje. Hoe vaak dat moet gebeuren, hangt af van uw kookactiviteit.
Afvoer vocht
Mogelijk wordt de dampkap via een afvoer aangesloten op de afvoer. U kunt ook opteren voor een condenskap, bij een kookactiviteit die veel waterdamp genereert. Die bevordert de condensatie ervan, en vangt het vocht vervolgens op. Anders zet het zich mogelijk stroomafwaarts af in de kokers, waar geen opvang voorzien is.
FILTERS
Tegen vet
Vele vetfilters zuiveren dankzij centrifugale kracht, bijvoorbeeld door lucht door snel draaiende separatiebladen of door filterbladen met een halve cirkelvorm te jagen. Bepaalde exemplaren halen zo wel tot 95% vetpartikels uit de lucht. Andere werken via lagen strekmetaal (platen met diamantvormige tussenruimtes), uv-straling (voor nabehandeling) enzovoort. Heel wat filters zijn vlamwerend.
Tegen geur
Geuren bestrijden kan ook via de dampkap zelf, via bijvoorbeeld filters met actieve koolstof of door uv-straling. Door deze techniek kunnen we gelijkvloers dampen uitblazen zonder storende geuren. Er moeten geen kanalen worden geplaatst tot aan de nok van een gebouw.
Ledverlichting
Voor een grootkeuken verkiest u waarschijnlijk ingebouwde ledpanelen. Die panelen zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in industriële dampkappen. De schakelaar is spatwaterdicht. Om de prijs te drukken wordt er regelmatig gekozen voor het inbouwen van gesloten TL-armaturen. Deze oplossing is echter niet mooi en bovendien moeilijk te reinigen.
ALTIJD MAATWERK
De dampkaptechnologie, de afmetingen, de afzuigcapaciteit, de filters en hun oppervlakte, alles is afgestemd op uw keuken (de bouw, het aantal vierkante meter aan kookblok, de samenstelling en de locatie ervan, uw kookactiviteit …). Daarnaast is uiteraard eveneens uw budget bepalend. Eventueel kan er ineen systeem zonder conditionering al ruimte worden voorzien voor een verwarmingsbatterij.
Locatie ventilatoren
Ofwel bevinden die zich in de keuken zelf, ofwel in een afzuigbox op het dak, zoals u wenst. Een combinatie van isolatie en geluidsdempers en een adequate selectie ventilatoren zorgen ervoor dat de installatie geen lawaai maakt.



Muur, plafond, eiland?
Ook hier hangt de beste locatie voor uw dampkappen opnieuw af van uw specifieke keuken.
Automatisch blus- en veiligheidssysteem

In de dampkap kunnen we een automatisch blussysteem inbouwen dat bij te hoge temperaturen geactiveerd zal worden. Meestal wordt dit systeem verplicht door brandweer en verzekeringskantoren.
Ook kan er optioneel een automatische gasklep of elektrische onderbreker worden gemonteerd. Deze kunnen bediend worden door de dampkapschakelaar of door een noodknop. Bij brand zal de blusinstallatie ook deze klep deactiveren.