Professionele dampkappen

Om de dampen uit uw grootkeuken af te voeren, heeft u een goed ventilatiesysteem nodig. Moet u veel lucht afzuigen, dan groeit de nood om die te gaan compenseren met verse buitenlucht. Bepaalde dampkappen doen dat zelf, ofwel deels, ofwel nagenoeg volledig. Die lucht wordt dan geheel of voor de helft geconditioneerd. De kappen filteren niet alleen vet maar mogelijk ook geuren. Welke installatie de beste keuze is, verschilt van keuken tot keuken. Onze oplossingen zijn dus steeds in samenspraak en op maat van de klant.

VENTILATIE CRUCIAAL

In elke grootkeuken is een goed ventilatiesysteem cruciaal, om verontreinigde lucht af te zuigen en al dan niet meteen te vervangen door verse lucht. Zo houdt u de arbeidsomstandigheden optimaal en voldoet u aan de normen inzake onder meer ventilatie en brandveiligheid.

KEUZE VOOR COMPENSATIE OF NIET?

Als uw kooklijnen niet al te groot zijn, volstaan mogelijk standaard dampkappen om de verontreinigde lucht af te voeren. Die beschikken dan eventueel over vetfilters met een hoog afscheidingsrendement.

Behoud beperkte onderdruk

Naarmate u meer lucht moet afzuigen, groeit de noodzaak om die te gaan compenseren met verse lucht, zodat de onderdruk niet te groot wordt. Deze toevoer kan via een apart systeem, maar bepaalde dampkappen doen dit ook zelf. De ingeblazen lucht neemt de vetpartikels dan ook makkelijker mee naar de dampkap (inductie-effect). De afgezogen lucht wordt nooit volledig gecompenseerd weliswaar, om een onderdruk van 10% te behouden. Zo vindt er een luchtverplaatsing van buiten naar binnen plaats wanneer de keukendeur geopend wordt, en blijven geurtjes in de keukenruimte.

ONDERHOUD

Dagelijkse schoonmaak

De uitwendige delen van de dampkap en de vetafvoer moeten dagelijks worden schoongemaakt. Ook de filters reinigt u het best elke dag. Ze zijn gemakkelijk uitneembaar en passen in de vaatwasser.

Periodiek onderhoud

Eventueel worden vetten stroomafwaarts deels al automatisch afgebroken. Dan nog is een geregelde complete reiniging door de specialist belangrijk zowel voor de hygiëne, het optimale rendement als de brandveiligheid.


Technische check

Tot slot is er jaarlijks een technisch onderhoud nodig. Alle slijtgevoelige onderdelen worden gecontroleerd en eventueel preventief vervangen. Zo kunt u maximaal op uw ventilatiesysteem rekenen, het hele jaar rond.

COMPENSATIE

Sommige dampkappen compenseren de afgezogen lucht deels met ongeconditioneerde buitenlucht, bijvoorbeeld voor 50%.

Koelen of verwarmen van de gecompenseerde lucht is mogelijk.

Plaatsing ventilatoren

Ventilatoren kunnen in de dampkap, in een box in de keuken of in een box buiten worden geïnstalleerd.

Onze voorkeur gaat steeds naar plaatsing buiten. Hoe verder de ventilator van de dampkap staat hoe minder hij in de warmte staat. Standaard ventilatoren hebben immers maar een

Verlichting

Een degelijke werkverlichting is zeer belangrijk. Dit kan gebeuren door een éénvoudig TL-armatuur in te bouwen. Mooi is dit echter niet, en bovendien is het bijna niet schoon te maken.

Meestal wordt er gekozen voor ingebouwde LED lampen bestand tegen hoge temperaturen.

Blus- en veiligheidssysteem

In de dampkap kan een automatisch blussysteem worden ingebouwd. Bij brand wordt de kookzone dan automatisch geblusd.

Veiligheid wordt steeds meer belangrijk issue.

Deze opties worden regelmatig gekozen en zelfs opgelegd door de plaatselijke brandweerafdeling:

  • Automatische gasklep – al dan niet gekoppeld aan de activatie van de dampkap. Zolang de dampkap niet aanstaat is er dan geen gas.
  • Noodknop aan de ingang van de keuken. Bij het activeren van de knop wordt de gas en/of elektriciteit onmiddellijk afgesloten.
  • Automatisch elektrisch afschakelsysteem bij brand of nood verbonden met noodknop en/of blussysteem.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.